Experiències

Operació Aiguabarreig Imprimir

 • AE Jaume Caresmar - Maria Antònia Salvà

  Anoia

 • El projecte "Operació Aiguabarreig" consisteix en uns camps de Cooperació i Descoberta que es desenvolupen en el particular ecosistema que forma l'Aiguabarreig en la comarca del Baix Cinca. Els Camps pretenen informar i conscienciar respecte a temàtiques mediambientals i alhora oferir als joves una oportunitat de realitzar ells mateixos alguna tasca de conservació o de millora de l'entorn.

  Per tal de contribuir a preservar la zona i alhora aprofitar al màxim el seu potencial, l'Escola de Natura de l'Aiguabarreig ja fa setze anys que va començar un seguit d'activitats pedagògiques de descoberta del patrimoni, interpretació del medi i promoció de la zona. Activitats d'educació ambiental pensades per a tots el nivells educatius, des de l'Educació Infantil fins a la Universitat, i adreçades també a famílies, col·lectius diversos i fins i tot experts interessats en la zona. Una manera d'atreure turisme ambiental del país i de l'estranger.

  En aquest context, el projecte que estem comentant va néixer per ajudar a conservar el patrimoni i en especial ajudar a refer els danys ocasionats a l'espai natural de l'Aiguabarreig després que l'any 2003 un atemptat destruís totalment l'Escola de Natura. Va ser llavors quan l'Associació d'Antics Escoltes i Guies va fer una crida als seus membres per crear un equip coordinador i començar l'anomenada "Operació Aiguabarreig" i amb ella els Camps de Cooperació i Descoberta.

  Els camps són una proposta d'aprenentatge servei on els joves de diferents grups d'escoltisme, mitjançant accions de treball i d'aprenentatge que es realitzen a l'Aiguabarreig durant diferents caps de setmana a l'any, contribueixen a assolir els objectius previstos de conservació del patrimoni natural i recuperació de l'Escola de Natura.

  Els camps assoleixen la seva força educativa gràcies a la suma d'activitats informatives, de presa de consciència i motivació, d'animació i de realització de treballs de salvaguarda del territori.

  Per nosaltres, el camp ens donava l'oportunitat de treballar tres àmbits que des de l'escoltisme els hi donem molta importància: l'entorn natural, fer servei i obrir-nos a altres realitats, més enllà de l'agrupament. El camp era una oportunitat per descobrir i conèixer una realitat mediambiental, cultural i social rica i diversa per una banda i descobrir i intercanviar recursos tècnics de la vida a la natura i d'animació entre unitats de dos Agrupaments escoltes i entre generacions (caps actuals i antics caps).

  El cap de setmana va ser intens i els escoltes van poder aprendre i descobrir una paratge poc conegut per a ells. La instal·lació de caixes niu per a xots, la identificació d'espècies d'ocells i l'intercanvi d'experiències amb altres escoltes van ser els aspectes més valorats.

  L'Operació Aiguabarreig és un projecte treballat, madur i que ofereix en un sol camp accions d'aprenentatge, servei, descoberta i cooperació. L'espai natural format per la confluència dels rius Cinca, Segre i Ebre és un marc privilegiat que dóna la possibilitat als nois i noies de trobar-se en un entorn que no és l'habitual.


  Redacció: Joan Requesens, setembre 2010

  Aprenentatges que s'han donat:
  Qüestions relatives al medi ambient: la situació geogràfica de la zona, les característiques de l'entorn i les peculiaritats del paisatge, identificació d'animals i ocells que es trobaran als voltants. És un espai informatiu i formatiu de gran eficàcia pedagògica.


  Descripció del servei:
  Amb l'objectiu final d'ajudar a refer l'Aula de Natura de l'Aiguabarreig que va ser destruïda el març de 2003 en un acte bandàlic, l'Operació Aiguabarreig és una camp on gràcies a desenes de voluntaris, s'ha treballat en el manteniment, salvaguarda, descoberta i recerca de la confluència fluvial més gran dels Països Catalans. S'han fet reforestacions, recomptes i seguiment de la fauna, manteniment d'equipaments, instal·lació de nius i vigilància de colònies de martinets, estudis de camp, neteja de les riberes i moltes altres activitats.  Àmbits de servei: Medi ambient

  Nivells educatius: Educació en el lleure

  Edats dels participants: 10-12 anys, 12-14 anys, 14-16 anys

  Entitats que participen a l'experiència: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Cercador

Pots buscar una experiència segon:

Participa

Introdueix la teva experiència aquí.

Podràs visualitzar un model de fitxa d'experiència fent clic aquí.