Experiències

Tallers d'expressió intergeneracionalImprimir

 • Escola d'Educació Especial Xaloc

  Vallés Occidental

  Pere Farrés i Montserrat Trallero (EEE Xaloc) i Viki Martí, Xesca Tarragó i Carmen Herrado (Residència Gent Gran Sabadell)

  pfarres@xtec.cat

 • El projecte "Tallers intergeneracionals" és desenvolupat per un grup de nois i noies de 18 i 19 anys, amb discapacitat intel·lectual entre lleu i mitja, que estan cursant un Programa de Qualificació Professional Inicial d'hostaleria i dins del crèdit anomenat "Pràctiques de participació ciutadana". Han dinamitzat uns tallers d'expressió amb 20 ancians de la residència d'avis Sabadell Gent Gran amb l'objectiu d'animar el temps lliure dels avis residents i fer-los sentir millor emocionalment. Com a resultat final d'aquest projecte s'han realitzat quatre divertits curtmetratges, a partir de treballar les improvisacions i els recursos de tots aquells que hi han participat.

  S'han intentat crear dinàmiques intergeneracionals potents i de sentit recíproc, en les quals nois i noies amb discapacitat ofereixen un servei per a un grup de persones grans dins d'una residència d'ancians, organitzant activitats de dinamització que els fan emplenar de manera activa, intensa i enriquidora, el seu temps lliure. L'alumnat participant rep, prèviament, una senzilla formació en geriatria bàsica duta a terme pel personal de la residència -amb la qual tenim un conveni estable de col·laboració per realitzar-hi pràctiques que fomentin les bones pràctiques ciutadanes entre l'alumnat del centre-. En aquest procés se'ls motiva a poder-se sentir orgullosos de ser capaços d'aportar espais i accions amb les que ompliran de joia la rutinària vida dels avis i àvies que participaran en el projecte. Alhora, els mateixos ancians, receptors del servei de dinamització proposat per l'alumnat, podran sentir-se emocionalment útils per al procés formatiu dels joves que els fan les propostes.

  Realitzant aquest servei cada divendres pel matí al llarg dels darrers trimestres del curs preteníem que els avis i les àvies:

  - Exercitessin l'expressió i la memòria tant verbal com gestual.
  - Que experimentessin entorns distesos, actius i divertits on poder desenvolupar les capacitats residuals que molts d'ells encara disposen (com les habilitats manuals i artístiques, l'expressió oral, el cant, el ball, etc).
  - Que coneguessin les limitacions i que assumissin, a l'hora, les habilitats, capacitats i competències dels seus "companys de viatge" en aquesta experiència, i així sentir-se també orgullosos de poder-los aportar experiències útils per a la seva formació cap a la transició cap a l'adultesa, al món del treball i a ciutadania activa.

  Per a la nostra escola aquest projecte té un valor afegit que ens fa sentir especialment orgullosos, donat que:
  - Està recolzat sobre unes bases teòriques estables i presents en el Projecte Educatiu del nostre centre, com a integrant de la seva visió des del curs 2008-2009, emmarcades en les teories de la prosocialitat i en el que es coneix com a propostes d'aprenentatge servei.
  - ha aconseguit una bona execució de les propostes, compartida per totes les parts, i en la qual ha participat tothom, en més o menys grau, depenent de les seves capacitats.
  - ha aconseguit una qualitat en el procés i en els resultats envejable per a qualsevol projecte que tingui pretensions d'excel·lència pedagògica, i un impacte notable en tots aquells que hi hem pogut participar -tant emocionalment com pel que fa al servei realitzat i als aprenentatges duts a terme-.

  Per aquest motiu s'ha acordat, entre ambdues parts, repetir el projecte aquest curs 2011-2012 (fent-hi les modificacions que calgui, depenent de l'alumnat i dels avis receptors del servei que enguany hi participin).


  Redacció: Pere Farrés, desembre 2011  Àmbits de servei: Intercanvi generacional

  Matèries implicades: Participació ciutadana

  Nivells educatius: Educació especial

  Edats dels participants: 18-25 anys

  Data d'inici del projecte: gener de 2011

  Data de finalització del projecte: En curs

  Entitats que participen a l'experiència: EEE Xaloc i Residència d'avis Sabadell Gent Gran

www.aprenentatgeservei.cat | centre@aprenentatgeservei.cat